Home » Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο: «Πολεμάτε το λάθος εχθρό»

Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο: «Πολεμάτε το λάθος εχθρό»

Η Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας (Académie Nationale de Medicine) σε δελτίο τύπου της, υπενθυμίζει τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και τα αδικαιολογήτως υποτιθέμενα μειονεκτήματά του.

Η εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αναταράσσεται σήμερα από την παρατήρηση μιας ξαφνικής επιδημίας πνευμονικών παθολογιών που εντοπίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και από την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), η οποία χωρίς να υποστηρίζει, παρέχει διαβεβαιώσεις για το “αναμφίβολα επιβλαβές” ηλεκτρονικό τσιγάρο. 

Η θέση που εξέφρασε η Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας το 2015 συμβούλευε για να εγγυηθεί η ασφάλεια των προϊόντων, να δηλωθούν οι ουσίες που υπάρχουν στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και ειδικότερα να απαγορεύεται η πώλησή τους σε ανηλίκους καθώς και η διαφήμιση και η χρήση όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. 

Αυτό συμβαίνει σήμερα στη Γαλλία, όπου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπόκεινται σε πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων καπνιστών, αφού ο καπνός σκοτώνει τους μισούς συστηματικούς χρήστες. Μη συγχέετε το δοχείο υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου με την τοξικότητα του περιεχομένου του.

Η Αμερικανική επιδημία βλάβης των πνευμόνων οφείλεται σε εκτροπή στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, επειδή, μετά την αρχική αμφισβήτηση, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναγνωρίζουν ότι αυτή η εκτροπή είναι η κύρια αιτία αυτής της επιδημίας που έπληξε σχεδόν 2.200 άτομα σε 42 Πολιτείες με 42 θανάτους. Μην κατηγορείτε το μέσο ότι είναι επιβλαβές όταν το περιεχόμενο είναι πραγματικά επιβλαβές και υπεύθυνο για τον υγειονομικό συναγερμό στις ΗΠΑ.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που είναι λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό, βοηθά να σταματήσει και να μειωθεί η κατανάλωση καπνού. 700.000 καπνιστές εγκατέλειψαν χάρη σε αυτό.

Έχει αποδειχτεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επικίνδυνο από το τσιγάρο: Όπως υπέδειξε η Εθνική Ιατρική Ακαδημία από το 2015, είναι σαφώς προτιμότερο για ένα καπνιστή να ατμίζει. Από το 2016, η (HAS) Γαλλική Εθνική Αρχή Υγείας θεωρεί ότι είναι «βοήθημα για τη διακοπή ή τη μείωση της κατανάλωσης καπνού από τους καπνιστές», μερικές φορές καλύτερο από άλλα υποκατάστατα νικοτίνης όπως φαίνεται σε τυχαιοποιημένη δοκιμή. 

Ο Οργανισμός  Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας (Santé Publique France) αναφέρει ότι τουλάχιστον 700.000 καπνιστές εγκατέλειψαν το κάπνισμα χάρις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αν η ανησυχία βασίζεται πλήρως στις ΗΠΑ, αυτό δεν συμβαίνει στη Γαλλία, επειδή οι μελέτες του συνεδρίου Paris sans tabac (Παρίσι χωρίς καπνό) δείχνουν ότι η συνολική κατανάλωση νικοτίνης στους νέους – ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο καπνός – μειώνεται χάρις στις γαλλικές και ευρωπαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις. 

Η επιδημία της κατάχρησης από τους νέους υπενθυμίζει στους Αμερικανούς ότι δεν έχουν ρυθμίσει επαρκώς τη χρήση τους. Αυτή η έλλειψη ρύθμισης εξηγεί αυτή την κρίση, όπως αυτή των οπιοειδών. Στη Γαλλία, πολλοί καπνιστές που ετοιμάζονταν να στραφούν σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο αντί του καπνού δεν πρέπει να διστάζουν, αφού η HAS το έχει καταστήσει ένα χρήσιμο προϊόν για τη διακοπή του καπνίσματος και αυτό έχει αποδειχθεί.

Η Εθνική Ιατρική Ακαδημία προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να μάχεστε το λάθος εχθρό!

Πηγή: Academie-Nationale de Medecine