Home » Νέος στο άτμισμα; Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει και μερικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε

Νέος στο άτμισμα; Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει και μερικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε

16 Συμβουλές για το άτμισμα

Το άτμισμα βοηθά τους καπνιστές να το κόψουν, αλλά σε άλλους αρέσει να ατμίζουν ως χόμπι. Όταν αρχίζετε να ατμίζετε για πρώτη φορά, μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά να μάθετε.

Εάν είστε αρχάριος ή θέλετε απλώς μια γρήγορη επανάληψη, παρακάτω θα βρείτε κάποιες γρήγορες οδηγίες για το άτμισμα τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε. Ακολουθώντας αυτές τις 16 συμβουλές ατμίσματος για πρώτη φορά θα έχετε μια καλύτερη εμπειρία ατμίσματος.

Τα “Πρέπει”

Διατηρείτε τη συσκευή ατμίσματος σας καθαρή

Είναι αυτονόητο ότι αυτός είναι ο νούμερο ένα κανόνας για να έχετε μια καλύτερη εμπειρία ατμίσματος. Η δεξαμενή σας συσσωρεύει υπολείμματα που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και τη γεύση των ηλεκτρονικών υγρών σας.

Γενικά, θέλετε να καθαρίζετε τη δεξαμενή σας κάθε φορά που αλλάζετε το e-juice σας. Θα πρέπει να το καθαρίζετε καλά αδειάζοντάς το και βυθίζοντάς το σε ζεστό νερό τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Αν ψάχνετε για μια δεξαμενή που καθαρίζεται εύκολα, θα πρέπει να επιλέξετε ατμοποιητές MTL με αφαιρούμενο επιστόμιο 510 και αντικαταστάσιμο γυαλί, που σας διευκολύνει να καθαρίσετε όταν αλλάζετε το e-juice σας.

Αποθηκεύστε σωστά τα ατμιστικά υγρά σας

Τα ατμιστικά υγρά έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τους αφήσετε όπου να’ναι. Είναι ακόμα ευπαθές και θα πρέπει να ξέρετε πώς να αποθηκεύετε σωστά τον ατμιστικό υγρό για να διατηρήσετε τη γεύση του. Αποφύγετε την έκθεση του e-juice σας στο άμεσο ηλιακό φως ή να τον αφήνετε σε ζεστές περιοχές. Το καλύτερο μέρος για να βγάλετε τον ατμιστικό υγρό σας είναι σε σκοτεινό δροσερό μέρος.

Αλλάζετε γεύσεις μια στο τόσο

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ατμιστές είναι αυτό που ονομάζεται “γλώσσα του ατμιστή”. Μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν δεν μπορείτε πλέον να δοκιμάσετε τον ατμιστικό υγρό σας. Αυτό είναι όταν οι γευστικοί κάλυκες και οι οσφρητικοί αδένες σας χρειάζονται ένα διάλειμμα.

Δεν υπάρχει γενικά τίποτα να ανησυχείτε όταν το e-juice σας δεν έχει πια την ίδια γεύση. Το Vaper’s tongue διαρκεί μόνο μερικές ημέρες και επηρεάζει μόνο τη γεύση του e-juice σας, όχι τα πραγματικά τρόφιμα. Επιπλέον, μπορείτε απλά να μεταβείτε σε άλλη γεύση για να συνεχίσετε να ατμίζετε.

Ασκήστε τη σωστή στοματική υγιεινή

Η σωστή στοματική υγιεινή είναι αυτονόητη. Αλλά όταν ατμίζετε, είστε πιο επιρρεπείς σε προβλήματα εάν το στόμα σας δεν είναι καθαρό. Το βούρτσισμα των δοντιών σας δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα για να καθαρίσετε πλήρως το στόμα σας.

Εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών σας για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα, θα πρέπει επίσης να βουρτσίζετε καλά τη γλώσσα σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε μια γλυκιά γεύση e-juice.

Τα καλά νέα είναι ότι το άτμισμα ενέχει λιγότερους κινδύνους για τη στοματική υγεία από το κάπνισμα τσιγάρων. Δεδομένου ότι τα τσιγάρα περιέχουν πολλά τοξικά συστατικά, το άτμισμα είναι καλύτερη επιλογή για άτομα που αναζητούν εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.

Πειραματιστείτε με την αναλογία PG/VG

Η προπυλενογλυκόλη (PG) και η φυτική γλυκερίνη (VG) είναι δύο από τα λίγα συστατικά του e-juice. Μια αναλογία μεταξύ αυτών των δύο συστατικών μπορεί να καθορίσει την ένταση της γεύσης και το πάχος των σύννεφων (ντουμάνι). Μπορείτε να επιλέξετε μια αναλογία 50/50 για να έχετε μια ισορροπία μεταξύ γεύσης και πάχους σύννεφων.

Περιμένετε για λίγο πριν την επόμενη τζούρα

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας αρχάριος είναι το chain vape (συνεχώμενες τζούρες). Τα φυτίλια σας πρέπει να κορεστούν πριν ρουφήξετε κι’άλλο ατμό. Γενικά, 15 με 30 δευτερόλεπτα αρκούν πριν χτυπήσετε άλλο, αλλά μπορείτε να περιμένετε περισσότερο, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε ξηρά χτυπήματα (dry hits) πιο συχνά.

Μπορεί να είναι δύσκολο να το συνηθίσεις, ειδικά αν στο παρελθόν είσαι καπνιστής και δεν απαιτεί να περιμένεις τίποτα. Μπορείτε να μεταβείτε σε ηλεκτρονικά υγρά με υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη για να σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στο άτμισμα χωρίς να καταφύγετε σε αλυσιδωτό άτμισμα.

Μειώστε σταδιακά το επίπεδο νικοτίνης εάν θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα

Για πολλούς ανθρώπους, το άτμισμα είναι η διέξοδός τους από το κάπνισμα. Είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε ένα υγρό με νικοτίνη υψηλού επιπέδου στην αρχή, αλλά θα πρέπει να μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου εάν θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα.

Το ατμιστικό υγρό σας μπορεί να έχει περιεκτικότητα νικοτίνης έως και 24 mg (Χωρίς να συμπεριλάβουμε τα άλατα νικοτίνης (nic salts)). Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτό το επίπεδο χρησιμοποιώντας συσκευές ατμίσματος MTL (Mouth to Lung η τσιγαρίσιο). Αυτή η συσκευή μπορεί να σας προσφέρει μια ικανοποιητική εμπειρία ατμίσματος που καλύπτει τις ανάγκες σας σε νικοτίνη.

Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε vape pods, αλλά θα πρέπει σταδιακά να μεταβείτε σε box mods ή άλλες συσκευές ατμίσματος που σας επιτρέπουν να ατμίζετε ηλεκτρονικά υγρά σε χαμηλότερο επίπεδο νικοτίνης.

Βρείτε τη σωστή συσκευή ατμίσματος

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν συγκεκριμένες συσκευές ατμίσματος που εξαρτώνται από τις ανάγκες σας. Μπορείτε να επιλέξετε από διαφορετικές επιλογές όταν πρόκειται να αγοράσετε την πρώτη σας συσκευή ατμίσματος. Είτε θέλετε απλώς να ατμίζετε ως χόμπι είτε θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, υπάρχει μια συγκεκριμένη συσκευή που μπορεί να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Αν θέλετε να ατμίζετε υγρά με άλατα νικοτίνης (nic salts), μπορείτε να δοκιμάσετε συστήματα pod. Αυτό είναι τέλειο για άτομα που μόλις άρχισαν να αλλάζουν.

Για άτομα που θέλουν πιο πυκνά σύννεφα για αυτή την ικανοποιητική αίσθηση ατμίσματος, ένα κιτ εκκίνησης ατμίσματος με μέγιστη ισχύ 65-120 W. Αυτό σας επιτρέπει να ατμίζετε με πιο πυκνά σύννεφα.

Βρείτε τη συσκευή που ταιριάζει στην αισθητική σας

Η συσκευή ατμίσματος σας πρέπει να είναι κάτι που θέλετε. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές στην αγορά, αλλά το πιθανότερο είναι ότι ορισμένα box mods ή vape pods μπορεί να μην ταιριάζουν στο στυλ σας.

Εκτός από το να αποφασίσετε μεταξύ ενός συστήματος pod ή ενός box mod, θα πρέπει επίσης να επιλέξετε μια συσκευή με βάση το πώς φαίνεται. Ευτυχώς για εσάς, είναι εύκολο να φιλτράρετε τα κιτ ατμίσματος στο Καταστημά μας. Μπορείτε να βρείτε τη σωστή συσκευή στο χρώμα που προτιμάτε για την χρήση που θέλετε.

Κάντε εναλλαγή και πειραματιστείτε μεταξύ συσκευών ατμίσματος.

Το Vaping σας προσφέρει τη δυνατότητα να αναμειγνύετε και να ταιριάζετε δεξαμενές, mods, πηνία και ατμιστικά υγρά. Για να βρείτε το τέλειο σύστημα ατμίσματος, μπορείτε να πειραματιστείτε.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια συσκευή ατμίσματος MTL (Mouth To Lung ή στα Ελληνικά “Τσιγαρίσια”) και στη συνέχεια να μεταβείτε σε μια συσκευή ατμίσματος DTL.(Direct To Lung ή στα Ελληνικά “Πνευμονική”) Για παράδειγμα, αν ατμίζετε τα pods για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα vape mod για να δείτε αν το άτμισμα με πυκνότερα σύννεφα σας δίνει την ίδια ικανοποίηση.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διαφορετικές δεξαμενές. Υπάρχουν γενικά τρεις τύποι δεξαμενών, επαναγεμιζόμενα pods, RDA (Rebuildable Drip Atomizer ή ατμοποιητές που στάζουμε υγρό μέσα στα βαμβάκια-αντιστάσεις τους) και RTA (Rebuildable Tank Atomizer ή ατμοποιητές που γεμίζουμε την δεξαμενή τους και τροφοδοτούν τα βαμβάκια-αντιστάσεις). Ανάλογα με το στυλ σας, μπορείτε να επιλέξετε ένα από αυτά τα τρία. Εάν θέλετε να πειραματιστείτε, είναι επίσης σκόπιμο να έχετε περισσότερες από μία δεξαμενές.

Αποφύγετε αυτά τα παρακάτω

Μην ατμίζετε χωρίς άδεια

Εάν επισκέπτεστε το σπίτι ενός φίλου ή άλλο κατάστημα, θα πρέπει να ζητήσετε άδεια από τον ιδιοκτήτη πριν ατμίσετε. Ακόμα κι αν ατμίζετε νικοτίνη 0%, στους ανθρώπους δεν αρέσει να θολώνουν τα μέρη τους από τους ατμούς. Είναι κοινή ευγένεια να ρωτάτε τους ανθρώπους γύρω σας εάν είναι εντάξει να ατμίζετε.

Μην παραβείτε τους κανόνες του καπνίσματος – ατμίσματος

Μιλώντας για τους κανόνες για το κάπνισμα, ορισμένες εγκαταστάσεις παρέχουν χώρο στους ανθρώπους να καπνίζουν τσιγάρα. Ωστόσο, αυτά τα μέρη ενδέχεται να εξακολουθούν να έχουν περιορισμούς σχετικά με τους ατμιστές.

Δεδομένου ότι οι συσκευές ατμίσματος εκπέμπουν πιο πυκνά σύννεφα, δεν είναι καλή ιδέα να ατμίζετε σε κλειστούς χώρους. Αν συχνάζετε σε μέρη με κλειστό χώρο καπνίσματος, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα mini vape pod που σας επιτρέπει να ατμίζετε κρυφά. Είναι ικανό να σας δώσει δυνατές γεύσεις από το e-juice σας και είναι τέλειο για άλατα νικοτίνης (nic salts).

Τα καταστήματα Vape επιτρέπουν επίσης στους ανθρώπους να ατμίζουν σε κλειστούς χώρους, αλλά είναι ευαίσθητα σε άτομα που καπνίζουν τσιγάρα. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πρώην καπνιστών που χρησιμοποιούν ατμούς για να κόψουν το κάπνισμα, μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς να περιτριγυρίζονται από άτομα που καπνίζουν τσιγάρα.

Μην φορτίζετε τη συσκευή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ένα από τα συνηθισμένα λάθη των αρχαρίων είναι να υποθέτουν ότι είναι εντάξει να φορτίζουν τις συσκευές τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να φθείρει την μπαταρία του. Εκτός από την καταστροφή της μπαταρίας σας, μπορεί επίσης να διατρέχετε τον κίνδυνο να καταστρέψετε τη συσκευή σας εάν συνεχίσετε να φορτίζει όλη τη νύχτα.

Μπορείτε να αγοράσετε κιτ ατμίσματος με προστασία υπερφόρτισης για την αποφυγή ζημιάς στη συσκευή.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή ατμίσματος που φορτίζει γρηγορότερα.

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση

Εάν ατμίζετε συχνά, μπορεί να αισθανθείτε ότι το στόμα σας στεγνώνει. Όταν είστε ενυδατωμένοι, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσετε τη γλώσσα του ατμιστή.

Το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, καθώς η προπυλενογλυκόλη είναι ένα από τα κύρια συστατικά ενός ατμιστικού υγρού. Απορροφά εύκολα μόρια νερού που μπορούν να στερήσουν από το σώμα σας το νερό που χρειάζεται. Γι’ αυτό πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό από ότι συνήθως.

Μην περιμένετε μέχρι να αφυδατωθείτε ή να διψάσετε πριν πιείτε νερό. Η αφυδάτωση στο άτμισμα είναι κοινή στους αρχάριους. Με τον καιρό θα θυμάστε να παραμένετε ενυδατωμένοι ενώ ατμίζετε.

Μην ατμίζετε συνεχόμενα Chain Vape

Τα άτομα που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα και έχουν στραφεί στο άτμισμα είναι επιρρεπή στο συνεχόμενο άτμισμα (Chain Vaping) ή στο να κάνουν πολλές τζούρες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να κάψει την αντιστασή σας πιο γρήγορα και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει γεύση καμένου (dry hit). Αυτό μπορεί επίσης να βλάψει τη συσκευή σας εάν συνεχίσετε να ατμίζετε έτσι ακόμα και όταν αισθάνεστε τη συσκευή σας να ζεσταίνεται.

Πρέπει να αφήσετε τα βαμβάκια του ατμοποιητή σας να κορεστούν για να μειώσετε την πιθανότητα να πάρετε γεύση καμένου (dry hit). Ο γενικός κανόνας είναι να περιμένετε 15 έως 30 δευτερόλεπτα πριν ατμίσετε την επόμενη σας τζούρα.

Για άτομα που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, τα 30 δευτερόλεπτα μπορεί να είναι μεγάλη αναμονή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αγοράσετε e-juice με υψηλότερο επίπεδο νικοτίνης. Αυτό θα σας δώσει ένα ικανοποιητικό και ισχυρό απόθεμα νικοτίνης στο σώμα σας, έτσι ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να δεχτείτε κάνετε άλλη τζούρα πριν περάσουν τα 30 δευτερόλεπτα.

Μην επιστρέψετε στο κάπνισμα

Εάν ο στόχος σας είναι να το κόψετε, μην επιστρέψετε στο κάπνισμα όσο ατμίζετε. Το κάπνισμα έχει πολύ περισσότερες παρενέργειες και τοξικά συστατικά σε σύγκριση με τους ατμιστικά υγρά. Η εναλλαγή από το άτμισμα και το κάπνισμα τσιγάρων ακυρώνει το σκοπό της χρήσης μιας συσκευής ατμίσματος για διακοπή του καπνίσματος.

Αν σας λείπει η υψηλή νικοτίνη που μπορεί να σας φέρει ένα τσιγάρο, απλώς αλλάξτε το e-liquid σας σε ένα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νικοτίνη. Αυτό θα σας επιτρέψει να βιώσετε την ίδια υψηλή νικοτίνη, χωρίς να επιστρέψετε στο κάπνισμα.

Μπορείτε να μειώσετε σταδιακά το επίπεδο νικοτίνης του υγρού σας έως ότου δεν είστε πλέον εθισμένοι στη νικοτίνη. Αυτός έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος, αλλά χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να το πετύχετε, ειδικά αν καπνίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπέρασμα

Μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό για έναν αρχάριο να δοκιμάσει το άτμισμα. Ελπίζω όμως ότι με αυτόν τον οδηγό, μπορείτε να αποκτήσετε μια καλύτερη εμπειρία ατμίσματος ανεξάρτητα από το αν μόλις ξεκινήσετε ή ατμίζετε για λίγο. Συνοπτικά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή συσκευή ατμίσματος, να φροντίζετε τη συσκευή σας και, τέλος, να είστε προσεκτικοί με τους άλλους ανθρώπους. Τελικά, τα πρέπει και τα μη του ατμίσματος εστιάζονται στην κοινή λογική και την ευγένεια.