Home » Νόμος του Ohm Ένας κανόνας που όλοι οι ατμιστές πρέπει να γνωρίζουμε.

Νόμος του Ohm Ένας κανόνας που όλοι οι ατμιστές πρέπει να γνωρίζουμε.

Όταν ξεκινήσατε το άτμισμα η τεχνολογία (π.χ. Vape Starter Kits) μας επέτρεψε να ατμίζουμε και να κάνουμε το χόμπυ μας χωρίς πολύ κόπο. Τι συμβαίνει όμως όταν αρχίζουμε να πειραματιζόμαστε με ποιό πολύπλοκα ατμιστικά κιτ; Ατμιστικά κιτ όπου οι ρυθμίσεις χρειάζονται να ρυθμίζονται με ακρίβεια; Ο υπολογισμός των αντιστάσεων μας είναι κρίσιμος, τόσο για την ασφάλεια μας όσο και για την απόλαυση του ατμίσματος μας έτσι σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε λεπτομερώς το νόμο του Ohm…

Όταν αρχίσετε να πειραματίζεστε με ποιό προχωρημένα ατμιστικά σετ οι τεχνικές σας γνώσεις θα χρειαστούν σίγουρα μια ώθηση για να μεγιστοποιήσετε την εμπειρία σας.

Η επιστήμη του ατμίσματος έχει τις ρίζες του στο νόμο του Ohm καθώς οι περίεργες εξισώσεις καθορίζουν λίγο πολύ την ένταση της γεύσης σας, την πυκνότητα και το μέγεθος των “σύννεφων” που παράγετε, τη θερμοκρασία του ατμού σας και κυριότερα την ασφάλεια σας.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι αρκετά εύκολο να καταλάβετε τον νόμο του Ohm αφού είναι απλά μερικές απλές μαθηματικές σχέσεις. Φυσικά στην εποχή μας μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε ένα κομπιουτεράκι για το νόμο του Ohm (υπάρχουν παρα πολά στο ίντερνετ), αλλά για εκείνους από εσάς που θα ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα την επιστήμη πίσω από το άτμισμα, παραθέτουμε την εξήγηση του νόμου του Ohm…

Γιατί θα πρέπει η ατμιστές πρέπει να γνωρίζουν τον νόμο του Ohm?

Για να το θέσουμε απλά, ο νόμος Ohm χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ρεύματος, της τάσης και της αντίστασης σε οποιοδήποτε κύκλωμα. Το ατμιστικό σετ που έχετε στα χέρια σας είναι στην πραγματικότητα ένα ηλεκτρικό κύκλωμα που λειτουργεί όπως κάθε άλλο, επιπρόσθετα η προσωπική σας συσκευή έχει πιθανώς μεταβλητές ρυθμίσεις που σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε καθεμία από αυτές τις πτυχές ξεχωριστά. Με την καλή κατανόηση του νόμου Ohm, μπορείτε επίσης να μάθετε για την ισχύ σε volt & Watt, που είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μέτρησης της απόδοσής της συσκευής σας. Εκτός από τις επιδόσεις, η γνώση του νόμου του Ohm μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την ασφάλεια και να αποφύγετε τυχόν επικίνδυνες ενέργειες.

Ρεύμα, τάση, αντίσταση και ισχύς

Πριν αρχίσουμε να εξηγούμε τον νόμο του Ohm, ας ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά που αποτελούν μέρος του και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το άτμισμα σας:

  • Current (I) – Αυτό μετράται σε Αμπέρ (A) και μπορεί να θεωρηθεί ως ο ρυθμός με τον οποίο το φορτίο ρέει μέσω μιας επιφάνειας (όπως ένα καλώδιο). Το ρεύμα είναι αυτό που εμείς παραδοσιακά θεωρούμε ως ηλεκτρισμό – η κίνηση των ηλεκτρονίων μέσω καλωδίων που δίνουν τη δυνατότητα στις ηλεκτρονικές συσκευές σας να λειτουργούν (συμπεριλαμβανομένου της ατμιστικής συσκευής σας).
  • Τάση (V) – Η τάση μετράται σε Volts (V) και περιγράφεται ως η διαφορά φόρτισης μεταξύ δύο σημείων (όπως οι θετικοί και αρνητικοί ακροδέκτες της μπαταρίας σας). Μια υψηλότερη τάση μεταξύ δύο σημείων σημαίνει ότι μπορεί να αποκτηθεί περισσότερη ενέργεια χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα φόρτισης σε σύγκριση με το αν ταξιδεύει σε χαμηλότερη τάση. Ορισμένες από τις συσκευές που είναι διαθέσιμες σήμερα έχουν ρύθμιση μεταβλητής τάσης, οπότε είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς η αλλαγή της τάσης θα αλλάξει τη συνολική απόδοση της συσκευης σας.
  • Αντίσταση (R) – Αυτό μετράται σε Ohms (Ω) και μπορεί να περιγραφεί ως η τάση ενός υλικού να αντισταθεί στη ροή του φορτίου (ρεύμα). Μία χαμηλότερη αντίσταση θα επιτρέψει στα σωματίδια ηλεκτρονίων να ρέουν μέσω ενός κυκλώματος πολύ πιο γρήγορα και ευκολότερα από ό, τι σε σύγκριση με υψηλότερη αντίσταση. Το μέγεθος της αντίστασης στο κύκλωμά σας έχει προφανώς αντίκτυπο στην ποσότητα ισχύος που εξέρχεται από τη συσκευή σας. Πολλοί ατμιστές είναι εξοικειωμένοι με την τάση του “sub ohm vaping”, το οποίο περιλαμβάνει τη άτμισμα με μια συνολική αντίσταση μικρότερη από ένα ohm. Η χαμηλότερη αντίσταση αυξάνει την ποσότητα ισχύος που απελευθερώνεται στη συσκευή σας. Τα αποτελέσματα της κατοχής περισσότερης δύναμης στη συσκευή σας συζητούνται παρακάτω.
  • Ισχύς (P) – Μετρούμενο σε Watt (W), η ηλεκτρική ισχύς (P) σε ένα κύκλωμα είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται ή παράγεται μέσα σε ένα κύκλωμα. Η κατανάλωση ενέργειας επηρεάζει σημαντικά τα παραγώμενο ατμό απο την συσκευή σας. Περισσότερη ισχύς σημαίνει ότι το ρεύμα μετακινείται πιο γρήγορα μέσα από την αντίσταση μας, θερμαίνοντας την ταχύτερα και δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα, θερμότερα και πιο γευστικά “σύννεφα” ατμού σε κάθε μας εισπνοή-εκπνοή.

Ο νόμος του Ομμ

Ονομάστηκε από τον άνθρωπο που το ανακάλυψε, ο Georg Ohm, ο νόμος του Ohm ασχολείται με τη σχέση μεταξύ τάσης, ρεύματος και αντίστασης σε οποιοδήποτε κύκλωμα DC (συνεχούς ρεύματος). Ο νόμος δηλώνει ότι σε μια σταθερή θερμοκρασία, το ηλεκτρικό ρεύμα που ρέει μέσω μίας σταθερής γραμμικής αντίστασης (όπως ενός καλωδίου) είναι άμεσα ανάλογο προς την τάση που εφαρμόζεται απέναντι αυτού και επίσης αντιστρόφως ανάλογη προς την αντίσταση. Αυτή η εξίσωση μπορεί να γραφτεί ως εξής:

I = V / R

Μπορείτε επίσης να το δείτε οπτικά χρησιμοποιώντας το τρίγωνο νόμου του Ohm:

Με την αναδιάταξη της εξίσωσης και με την τοποθέτηση αριθμών μπορείτε να υπολογίσετε όλες τις παραμέτρους του ατμισματός σας.

Τι σημαίνει αυτό στο άτμισμα μου;

Ο νόμος δηλώνει ότι αν κρατήσετε σταθερή την τάση σας και μειώσετε την αντίσταση σας, θα αυξήσετε το ρεύμα και πιο πολύ ρεύμα έχει ως αποτέλεσμα την τροφοδότηση της αντιστασης του ατμοποιητή μας με περισσότερη ισχύ. Περισσότερη ισχύς σημαίνει ότι τα πηνία μπορούν να ζεσταθούν γρηγορότερα, να εξατμίσουν ταχύτερα το υγρό και συνεπώς να παράγουν μεγαλύτερο όγκο και ποσότητα ατμού. Αυτή είναι η ιδέα που δημιούργησε την τάση του sub ohm vaping.

Με την εξέταση αυτών των εξισώσεων μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι μπορείτε να αυξήσετε το ρεύμα αυξάνοντας την τάση (Voltage). Έτσι, αναρωτιέστε πιθανώς γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο πιο ισχυρές μπαταρίες αντί να μειώσουμε την αντίσταση. Η ποσότητα των Αμπέρ που μπορούν να περάσουν μέσω της συσκευής σας είναι περιορισμένη. Επομένως, για να αυξήσετε πραγματικά την ισχύ του ρεύματος που περνάει μέσα για τη συσκευή σας, θα πρέπει να μειώσετε την αντίσταση του κυκλώματος.

Επέκταση του νόμου του Ohm – Το τρίγωνο ισχύος

Η ηλεκτρική ισχύς (P) σε ένα κύκλωμα είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται ή παράγεται μέσα σε ένα κύκλωμα. Η ισχύς είναι το προϊόν της τάσης πολλαπλασιασμένο με το ρεύμα με τη μονάδα μέτρησης να είναι το Watt (W). Η εξίσωση γράφεται ως εξής:

P= I x V

Μπορείτε επίσης να το δείτε οπτικά με την παρακάτω εικόνα:

Όπως και με το τρίγωνο νόμου του Ohm, τα στοιχεία στο τρίγωνο ισχύος αντιπροσωπεύουν επίσης τη θέση τους στους τρεις πιθανούς τύπους και μπορούν συνεπώς να χρησιμοποιηθούν για να σας βοηθήσουν να υπολογίσετε αυτά τα στοιχεία (εάν έχετε 2 απο τα 3 στοιχεία του τριγώνου μπορείτε πολύ εύκολα να υπολογίσετε το 3ο).

Τι σημαίνει αυτό στο άτμισμα μου;

Όπως και με την αύξηση του ρεύματος, η αύξηση της ισχύος της συσκευής σας θα σας επιτρέψει να εξατμίζετε το ατμιστικό σας υγρό με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει ότι το “χτύπημα” με μια ισχυρή μπαταρία και ένα ατμοποιητή χαμηλής αντίστασης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί η παραγωγή ατμού. Πριν πάτε “ΩΩΩΩ! Δεν υπάρχει αντίσταση σε αυτόν τον τριγωνικό τύπο ισχύος “, πρέπει να σημειώσετε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές εξισώσεις που δείχνουν τη σχέση μεταξύ ισχύος, τάσης, αντίστασης και ρεύματος. Αυτό μας φέρνει στο γράφημα του νόμου του Ohm.

Γράφημα του νόμου του Ohm

Για να μας μπορέσουμε να κατανοήσουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών αξιών, μπορούμε να πάρουμε τις εξισώσεις του νόμου Ohm που συζητήσαμε πιο πάνω για την εύρεση της τάσης, του ρεύματος, της αντίστασης και της δύναμης και να τις συνοψίσουμε σε ένα απλό και εύκολα κατανοητό διάγραμμα.

Συνοψίζοντας

Τα παραπάνω είναι πιθανότατα πολλά να επεξεργαστείτε με την πρώτη ανάγνωση, οπότε ας το συνοψίσουμε όλα. Με απλά λόγια, ο νόμος του Ohm δηλώνει ότι μπορείτε να αλλάξετε το ρεύμα και τη δύναμή του ατμίσματος σας ρυθμίζοντας την αντίσταση και την τάση της συσκευής σας. Εάν αυξήσετε την τάση σας ή μειώσετε την αντίσταση, θα αυξήσετε το ρεύμα και περισότερο ρεύμα σημαίνει περισσότερη ισχύ. Περισσότερη ισχύς σημαίνει περισσότερος ατμός, ποιο ζεστός ατμός με περισότερη γεύση.

Αφήστε μια απάντηση