Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας έχουν περιορίσει τις προειδοποιήσεις τους ενάντια στο άτμισμα, επικεντρώνοντάς τες σε ό,τι αφορά μόνο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν THC (η ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης)

Το CDC αποσύρει τις προειδοποιήσεις ενάντια στο άτμισμα νικοτίνης από ενηλίκους, καθώς οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν ότι για την έξαρση σχεδόν 3.000 κρουσμάτων πνευμονοπάθειας ευθύνονται προϊόντα μαύρης αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων με THC (Η-τρανς-Δ⁹-τετραϋδροκανναβινόλη ή, αλλιώς, Δ⁹-ΤHC είναι η ουσία που περιέχεται στα αποξηραμένα άνθη μαριχουάνας και το χασίς, προϊόντα του φυτού κάνναβη).

Το CDC δήλωσε την Πέμπτη ότι 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 27 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια από ασθένειες που σχετίζονται με το άτμισμα.

Το CDC, την Παρασκευή, έκανε το διαχωρισμό μεταξύ της επιδημίας του ατμίσματος στη νεολαία και της επιδημίας πνευμονοπαθειών σε ενήλικες.

Υποχώρησε από τις προειδοποιήσεις που έδινε σε τωρινούς και πρώην ενήλικους καπνιστές να σταματήσουν να ατμίζουν νικοτίνη, αλλά είπε ότι το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό υποσύνολο ασθενειών.

Υποχώρησε από τις προειδοποιήσεις που έδινε σε τωρινούς και πρώην ενήλικους καπνιστές να σταματήσουν να ατμίζουν νικοτίνη, αλλά είπε ότι το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό υποσύνολο ασθενειών.

Η έρευνα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, επιβεβαίωσε ότι το 82% των κρουσμάτων πνευμονοπάθειας εμφανίστηκαν σε ασθενείς που χρησιμοποίησαν προϊόντα THC. Μόνο το 14% δήλωσε ότι χρησιμοποίησε μόνο υγρά αναπλήρωσης με νικοτίνη. Και μάλιστα αυτό το ποσοστό αποδίδεται είτε στο ότι αρνήθηκαν να παραδεχτούν χρήση ελαίου μαριχουάνας είτε διότι αγνοούσαν τα συστατικά καθώς τα προμηθεύτηκαν από το δρόμο ή φίλους. Τώρα, το CDC διαχωρίζει τις μέχρι τώρα συχνά συνδεδεμένες μεταξύ τους επιδημίες του ατμίσματος στη νεολαία και της πνευμονικής νόσου που αποκαλούν EVALI.

Παρόλο που ακόμα αναφέρονται νέες περιπτώσεις, το CDC δηλώνει ότι η αύξηση επιβραδύνεται και οι υπάλληλοι της υγείας δεν συνιστούν πλέον στους τωρινούς και πρώην καπνιστές να αποφεύγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και συνεχίζουν να τονίζουν ότι το άτμισμα δεν είναι ασφαλές για τους εφήβους και τα παιδιά.

“Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατέψουμε τους Αμερικανούς ιδιαίτερα τους νέους από αυτή τη σοβαρή απειλή για την υγεία”, προειδοποίησε ο Δρ Robert Redfield, διευθυντής του CDC.Μια από τις τρεις εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν στο NEJM την Παρασκευή, τόνισε ότι οι πνευμονικές ασθένειες συνεχίζουν να είναι “ισχυρά συνδεδεμένες” με την οξική βιταμίνη Ε, ένα ελαιούχο παράγωγο της βιταμίνης που χρησιμοποιείται για την αραίωση ορισμένων υγρών αναπλήρωσης, συνήθως εκείνων που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα THC. Η νικοτίνη είναι υδατοδιαλυτή και συνεπώς δεν χρειάζεται κάποιο έλαιο για να μπορεί να ατμιστεί το υγρό αναπλήρωσης.

Η οξική βιταμίνη Ε είναι πολύ «κολλώδης» και οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι επικάθεται στους αερόσακους των πνευμόνων και πυροδοτεί τη φλεγμονή που παρατηρείται στους ασθενείς με EVALI.

Μια άλλη μελέτη του CDC εξέτασε ασθενείς με πνευμονοπάθεια οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν άτμισαν ποτέ THC. Δημογραφικά, ξεχώρισαν σημαντικά από τα άλλα θύματα πνευμονικής νόσου.

Αυτοί έτειναν να είναι μεγαλύτεροι από τα άλλα θύματα, με μέσο όρο ηλικίας τα 35. Αυτή η ομάδα έτεινε να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να αποτελείται περισσότερο από γυναίκες. Οι ερευνητές διεξήγαγαν συνεντεύξεις σε 121 τέτοιους ασθενείς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παρά το μεγάλο ποσοστό ασθενειών που συνδέονται με την οξική βιταμίνη Ε στα ατμιστικά προϊόντα THC, δεν θα μπορούσαν εξ ολοκλήρου να αποκλείσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη ως πιθανή αιτία για την EVALI. Στο τελικό κείμενο, ένα κομμάτι σχολιασμού, έκανε τη διάκριση ότι η οξική βιταμίνη Ε στα φυσίγγια της THC που πωλούνται κυρίως στη μαύρη αγορά είναι ο ένοχος για τις ασθένειες.

Οι αρμόδιοι φορείς εξακολουθούν να παροτρύνουν τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τυχόν παράνομα ατμιστικά προϊόντα ή όσα προέρχονται από “ανεπίσημες πηγές” όπως πλανόδιους πωλητές, φίλους και οικογένεια που ισχυρίζονται ότι δεν έχει προστεθεί ούτε ίχνος οξικής βιταμίνης Ε στο σκεύασμα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

“Οι ενήλικες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη ή προϊόντα ατμίσματος ως εναλλακτική λύση στα τσιγάρα δεν πρέπει να επιστρέψουν στο κάπνισμα. Θα πρέπει να ζυγίζουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν φάρμακα διακοπής του καπνίσματος που έχουν εγκριθεί από τον FDA”, ανέφερε το CDC σε δελτίο τύπου.

Εξήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην έξαρση κρουσμάτων πνευμονοπάθειας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σύμφωνα με το CDC, περίπου το 83 τοις εκατό των ανθρώπων που νόσησαν ανέφεραν ότι άτμισαν THC, το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας.

Οι υπάλληλοι του CDC λένε ότι “είναι σίγουροι” ότι η οξική βιταμίνη Ε, ένα μέσο νόθευσης που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα THC, βρίσκεται πίσω από τις ασθένειες. Ανιχνεύθηκε σε 48 από 51 δείγματα ιστών των ασθενών που έπασχαν από αυτό που ονομάζεται EVALI (πνευμονική ασθένεια που σχετίζεται με την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή με ατμιστικό προϊόν). “Αυτή είναι μια σοβαρή κλινική κατάσταση που επηρεάζει τους νέους σε ολόκληρη τη χώρα και θα μπορούσε απολύτως να προληφθεί”, δήλωσε η Δρ Anne Schuchat, κύρια αναπληρώτρια διευθύντρια του CDC, σε συνέντευξη τύπου τον περασμένο μήνα. Ενώ η βιταμίνη Ε είναι ασφαλής ως χάπι βιταμινών ή για χρήση στο δέρμα, η εισπνοή αυτών των λιπαρών σταγονιδίων μπορεί να είναι επιβλαβής.Είναι κολλώδης και παραμένει στους πνεύμονες, τόσο πολύ ώστε ο Δρ. James Pirkle του CDC το παρομοίασε με το μέλι.

Ο ΣΕΕΠΑ διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι δε συντρέχει κίνδυνος για την ελληνική αγορά διότι το σύνολο των υγρών αναπλήρωσης στα ατμιστικά καταστήματα πληρούν τις αυστηρότατες νομοθετικές προδιαγραφέPhg;h ς που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016. Επιπλέον, το έλαιο μαριχουάνας είναι παράνομο και καλούμε τους ατμιστές να μην προσθέτουν στο υγρό αναπλήρωσης καμμιά ξένη ουσία γιατί αυτομάτως το υγρό τίθεται εκτός προδιαγραφών του κατασκευαστή του. Επιλέγουμε μόνο επώνυμα προϊόντα από νόμιμα καταστήματα λιανικής και ως υπεύθυνος Σύνδεσμος είμαστε πάντα στη διάθεση της Πολιτείας για να θωρακίσουμε την ασφάλεια των διατιθέμενων προϊόντων στην ελληνική αγορά.

πηγή: ethnos.gr