Ώρα να ξανασκεφτεί η Ευρώπη το άτμισμα;

Το άτμισμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους τελευταίους μήνες, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οριστικοποιεί την έκδοσή του για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου. Ωστόσο, το άτμισμα μπορεί να είναι μέρος της λύσης και να σώσει πολλές ζωές, υποστηρίζει ο Bernd Mayer, καθηγητής Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία.

Το άτμισμα είναι ένα καυτό θέμα στην ΕΕ αυτή τη στιγμή, με το σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου της Ευρώπης. Πώς πρέπει λοιπόν η ΕΕ να αντιμετωπίζει το άτμισμα;

Ένα βασικό σημείο που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι το άτμισμα δεν είναι το κάπνισμα. Το να αντιμετωπίζεις τα δύο το ίδιο θα ήταν λάθος. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Στο πλαίσιο των 700.000 θανάτων ετησίως λόγω ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα και με μια εναλλακτική λύση που η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας δηλώνει ότι είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβής, η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει το άτμισμα ως μέθοδο μείωσης της βλάβης για τους καπνιστές.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν εκπέμπουν καπνό και η εκπομπή τοξικών προϊόντων καύσης μειώνεται κατά 99%. Εξαιτίας αυτού, ο κίνδυνος καρκίνου για τους ατμιστές είναι εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές χαμηλότερος από ό,τι για τους καπνιστές. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η καρδιαγγειακή και πνευμονική λειτουργία σε καπνιστές που αλλάζουν το άτμισμα βελτιώνεται δραστικά. Επομένως, το άτμισμα δεν σχετίζεται με κλινικά σημαντικό σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και με οφέλη για τη δημόσια υγεία όταν οι καπνιστές αλλάζουν στο άτμισμα.

Παρά όλα αυτά τα στοιχεία, ορισμένες αναφορές είναι δύσπιστες για το άτμισμα, όπως η πρόσφατη έκθεση SCHEER της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η έκθεση SCHEER απέχει πολύ από το να είναι μια αντικειμενική ερευνητική εργασία. Αν και η εκτίμηση των σχετικών κινδύνων είναι το κλειδί για την προσέγγιση μείωσης της βλάβης, η έκθεση δημιουργήθηκε με τρόπο που να μην γίνεται σύγκριση μεταξύ του ατμού και του καπνίσματος. Αυτό το αίτημα κατέληξε σε μια άσκοπη εργασία, με μικρή επιστημονική αξία, παντελώς αγνοώντας (σκόπιμα ή μη) την έννοια της μείωσης της βλάβης. Δυστυχώς, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρησιμοποιούν αυτήν την έκθεση ως μέσο για να υποστηρίξουν την αδικαιολόγητα σκληρή ρύθμιση του ατμού.

«Η δημόσια υγεία έχει μετατρέψει τις δικαιολογημένες προσπάθειές της να μειώσει τα ποσοστά καπνίσματος σε έναν αδικαιολόγητο πόλεμο κατά της νικοτίνης την τελευταία δεκαετία»

Ωστόσο, παρά την τόση έρευνα, το άτμισμα παραμένει πολύ αμφιλεγόμενο σε πολλές χώρες. Γιατί αυτό?

Υπάρχουν πράγματι σοβαρές παρεξηγήσεις στο ευρύ κοινό σχετικά με το άτμισμα και τις θεμελιώδεις διαφορές του από το κάπνισμα. Οι παρανοήσεις είναι πολλαπλές, αλλά η εσφαλμένη αντίληψη της νικοτίνης είναι αναμφίβολα ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό παράδειγμα υψηλής συνάφειας. Το 1976, ο καθηγητής Michael Russell, πρωτοπόρος στη μελέτη της εξάρτησης από τον καπνό και της ανάπτυξης παραγόντων διακοπής, δήλωσε ότι «Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα». Ωστόσο, η δημόσια υγεία έχει μετατρέψει τις δικαιολογημένες προσπάθειές της να μειώσει τα ποσοστά καπνίσματος σε έναν αδικαιολόγητο πόλεμο κατά της νικοτίνης την τελευταία δεκαετία.

Φάρμακα που περιέχουν νικοτίνη, όπως επιθέματα νικοτίνης ή συσκευές εισπνοής νικοτίνης, διατίθενται ελεύθερα χωρίς ιατρική συνταγή και συνιστώνται ανεπιφύλακτα στους καπνιστές από τις υγειονομικές αρχές. Ωστόσο, οι ίδιες αρχές εκδίδουν τακτικά προειδοποιήσεις για τη νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Δηλώνουν ξαφνικά αυτό το καλοήθη ψυχαγωγικό φάρμακο, με ιδιότητες παρόμοιες με την καφεΐνη, ως ισχυρό τοξικό και εθιστικό ναρκωτικό. Φαίνεται ότι η νικοτίνη υφίσταται μια μυστηριώδη μετατροπή από ένα αβλαβές φάρμακο σε μια θανατηφόρα τοξίνη όταν προστίθεται στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Οι γεύσεις Vape είναι ένα ακόμη παράδειγμα. Τα περισσότερα επιχειρήματα που προωθούν τις απαγορεύσεις γεύσεων είναι παράλογα. Υποτίθεται ότι οι γεύσεις προσελκύουν τα παιδιά επειδή, στο μυαλό των ακτιβιστών κατά του ατμού, τα παιδιά είναι οι μόνοι άνθρωποι που απολαμβάνουν τις γεύσεις. Ωστόσο, στους ενήλικες αρέσουν οι γεύσεις στο άτμισμα όσο και στο παγωτό ή στα ποτά. Τους δίνει μια καλύτερη ευκαιρία να μείνουν μακριά από τα τσιγάρα χωρίς να τους θυμίζουν τη γεύση του καπνού. Ως εκ τούτου, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας του ατμίσματος και είναι απαραίτητα για την πρόληψη της υποτροπής πρώην καπνιστών.

Η πρόταση για απαγόρευση όλων των γεύσεων εκτός από τον καπνό είναι περίεργη. Σε αντίθεση με τις πολύ λιγότερο σύνθετες γεύσεις φρούτων, για παράδειγμα, οι γεύσεις καπνού περιέχουν έως και 70 μεμονωμένες ουσίες, εμποδίζοντας την πρόβλεψη και την αξιολόγηση πιθανών δυσμενών επιπτώσεων. Αυτές οι γεύσεις δεν έχουν τίποτα κοινό με τον φυσικό καπνό, στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτε καν τη γεύση. Τα υγρά με γεύση καπνού σίγουρα δεν είναι «άγεμα», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας. Υποθέτω ότι το όλο θέμα βασίζεται στην έλλειψη κατανόησης από ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ή ατμίσει ποτέ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενθαρρύνει τους καπνιστές να στραφούν από το κάπνισμα διασφαλίζοντας ότι το άτμισμα παραμένει ελκυστικό για τους καπνιστές όσον αφορά τόσο το κόστος όσο και τη γεύση».

Κάποιοι υποστηρίζουν την απαγόρευση επειδή τα μικρά παιδιά έλκονται από το άτμισμα και τελικά γίνονται καπνιστές. Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κάποια αξία στην προστασία των παιδιών μας;

Φυσικά, τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται και δεν πρέπει να αρχίσουν να καταναλώνουν οποιοδήποτε παράνομο προϊόν, αλλά η προστασία των νέων είναι συχνά ένα επιχείρημα που προβάλλεται για να δικαιολογήσει τους γενικούς περιορισμούς του ατμίσματος. Θα υπήρχαν λόγοι ανησυχίας εάν η εμφάνιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων οδηγούσε σε αυξημένα ποσοστά καπνίσματος των ανηλίκων. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο. Τα ποσοστά καπνίσματος των ανηλίκων έχουν μειωθεί με πρωτοφανή ταχύτητα την τελευταία δεκαετία. Η μείωση του καπνίσματος θα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος αντί της καταπολέμησης μιας 95% λιγότερο επιβλαβούς εναλλακτικής λύσης. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ανοίγουν μια πύλη στο κάπνισμα για τα παιδιά. Αντίθετα, η απαγόρευση των γεύσεων στο Σαν Φρανσίσκο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών καπνίσματος μεταξύ των εφήβων.

Τι θα συνιστούσατε λοιπόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει με το άτμισμα;

Η ΕΕ θα πρέπει να ενθαρρύνει τους καπνιστές να στραφούν από το κάπνισμα διασφαλίζοντας ότι το άτμισμα παραμένει ελκυστικό για τους καπνιστές όσον αφορά τόσο το κόστος όσο και τη γεύση. Το κάπνισμα σκοτώνει τους μισούς χρήστες του και πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υποστηρίξουμε όλα τα διαθέσιμα βοηθήματα διακοπής, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, του Snus και άλλων προϊόντων νικοτίνης με μειωμένο κίνδυνο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι επίσης απαραίτητο να αποφύγετε τις απαγορεύσεις γεύσεων και την υψηλότερη φορολογία. Και τα δύο μέτρα θα καθιστούσαν το άτμισμα λιγότερο ελκυστικό για τους καπνιστές και επομένως θα βλάψουν τη δημόσια υγεία. Η ΕΕ έχει την ευκαιρία να εξαλείψει το κάπνισμα με την υποστήριξη της καινοτομίας αντί των υπερβολικών μέτρων. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά είναι ρεαλιστική, με τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια ζωές.