Ένα μεγάλο μέρος του Ατμίσματος είναι το ο συνδυασμός των μηχανημάτων που δημιουργούν τον ατμό. Από τα μικρότερα pod έως τα μεγαλύτερα mod με δυνατότητα sub-ohm, οι συσκευές μας αποτελούν βασικό μέρος του ατμιστικού μας “κόσμου”. Πολλοί από εμάς θα ξοδέψουμε μεγάλο χρόνο – και όχι μικρό χρηματικό ποσό – για να βεβαιωθούμε ότι οι συσκευές μας είναι απόλυτα κατάλληλες για τις ανάγκες μας. Όμως η προσπάθεια δεν σταματά απλώς στην αγορά και στην ρύθμιση. Η σωστή συντήρηση της συσκευής ατμίσματος είναι εξίσου σημαντική.

Τα μηχανήματα πρέπει να αποσυναρμολογούνται, να καθαρίζονται και να επανασυναρμολογούνται τακτικά για να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Χωρίς τέτοια φροντίδα, πολλές συσκευές θα χάσουν γρήγορα την ποιότητά τους, καταστρέφοντας ακόμη και τα καλύτερα ηλεκτρονικά υγρά και θα μειώσουν δραστικά τη διάρκεια ζωής τους. Θα ακούσετε πολλά για το καθάρισμα της αντίστασης, του drip tip και του ίδιου του mod, αλλά ουσιαστικά είναι η δεξαμενή (tank) που παρουσιάζει ένα από τα πιο ζωτικά (και συχνά πιο χρονοβόρα) μέρη μιας ρουτίνας συντήρησης.

Θέλετε να μάθετε πώς να καθαρίσετε μια δεξαμενή σας; Θα εξετάσουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε, πώς να το κάνετε, τι πρέπει να προσέξετε και μερικές επιπλέον συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εμπειρία σας.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗ ΣΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ;

Όπως θα ακούσετε από κάθε έμπειρο ατμιστή, ο καθαρισμός της δεξαμενής σας είναι απαραίτητος για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ατμιστικής εμπειρίας σας. Οι δεξαμενές θα γίνουν πιο βρώμικες με τη χρήση και, αν δεν είστε διατεθειμένοι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το ατμοποιητή σας σε καλή κατάσταση, η λειτουργία του θα επιδεινωθεί και μπορεί να φτάσει να σταματήσει να λειτουργεί εντελώς.

Κανένα ατμιστικό υγρό δεν εξατμίζεται πλήρως όταν ατμίζετε, πάντα υπάρχουν μερικά μικρά συστατικά στο “τανκάκι” σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το υπόλειμμα θα συσσωρευτεί, γεμίζοντας τμήματα της δεξαμενής με ένα είδος παχιάς, σκούρου χρώματος “γλίτσας”. Αυτό το υπόλειμμα φέρει μια δυσάρεστη γεύση και σκληρότητα που μπορεί να καταστρέψει ακόμη και τα ωραιότερα υγρά. Μια καθαρή δεξαμενή θα σας επιτρέψει να πάρετε την πλήρη γεύση από το επιλεγμένο υγρό σας, εμποδίζοντας τα παλιά υπολείμματα να χαλάσουν τη γεύση και του χτυπήματος.

Η καθαρή δεξαμενή διασφαλίζει επίσης ότι κάθε άλλο μέρος του ατμιστικού σας σετ σας παραμένει σε καλή κατάσταση. Όντας το μέρος της συσκευής σας που συγκρατεί το E-liquid, η δεξαμενή είναι τόσο εκείνη η περιοχή που ενδέχεται να έχει τη μεγαλύτερη συσσώρευση καταλοίπων όσο και τη μεγαλύτερη επίδραση σε κάθε άλλο μέρος της συσκευής σας. Μια βρώμικη δεξαμενή σημαίνει μια βρώμικη αντίσταση, το οποίο σημαίνει επίσης ένα βρώμικο επιστόμιο (drip tip). Όταν αυτές οι συσκευές δημιουργούν υπολείμματα, το καθένα αντιμετωπίζει τα δικά του μοναδικά προβλήματα: μια βρώμικη αντίσταση θα πυροδοτηθεί λιγότερο αποτελεσματικά και θα καεί πολύ πιο γρήγορα, ενώ ένα βρώμικο επιστόμιο διατρέχει τον κίνδυνο τόσο υποβάθμισης του υλικού όσο και γενικά δυσάρεστης εμπειρίας (μια και είναι το σημείο που ακουμπάει στο στόμα σας). Εάν διατηρείτε το ρεζερβουάρ σας σε καλή κατάσταση, θα είναι ευκολότερο να διατηρήσετε ολόκληρη τη συσκευή σας σε άριστη κατάσταση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗ ΣΑΣ: ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Γνωρίζουμε λοιπόν ακριβώς γιατί είναι απαραίτητος ο καθαρισμός της δεξαμενής μας. Αλλά πώς το κάνετε; Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο τρόποι καθαρισμού μιας δεξαμενής: ένα βασικό καθαρισμό και ένα βαθύ καθαρισμό. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το κάνετε, αλλά ο καθένας εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό. Όπου ένας βασικός καθαρισμός είναι μια ελάχιστη, τακτική δράση που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη συσκευή σας σε καλή κατάσταση, ένας βαθύς καθαρισμός είναι για εκείνους τους σπανιότερους λεκέδες από ιδιαίτερα “βρώμικα” υγρά που αφήνουν πολλά κατάλοιπα.

Ο βασικός καθαρισμός είναι καλός και απλός, που αποτελείται κυρίως από ένα απλό ξέβγαλμα, μουλιάστε και σκουπίστε. Το μόνο που χρειάζεστε για αυτό είναι ένα μαλακό πανί ή μερικά φύλλα χαρτοπετσέτας, ένα μικρό μπολ γεμάτο με χλιαρό (όχι ζεστό) νερό και πιθανώς μια οδοντόβουρτσα. Αυτό είναι το είδος της βασικής συντήρησης που πρέπει να στοχεύετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Πρώτον, αποσυναρμολογήστε την καπνοδόχο σας όσο περισσότερο μπορείτε, φροντίζοντας να είστε σίγουροι ότι θα μπορείτε να το επανασυναρμολογήσετε μετά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε κάθε μέρος σε χλιαρό τρεχούμενο νερό για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα. Θα χρειαστεί να κάνετε ένα αρχικό σκούπισμα σε αυτό το στάδιο, διατρέχοντας κάθε στοιχείο είτε με ένα πανί είτε με χαρτοπετσέτα για να τρίψετε το επιφανειακό στρώμα του υπολείμματος. Μετά από αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε κάθε μεμονωμένο συστατικό σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, αφήνοντάς τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον ένα λεπτό. Αυτό θα βοηθήσει στην άρση μερικών από τους πιο επίμονους λεκέδες. Όταν είστε έτοιμοι, αφαιρέστε κάθε συστατικό και, χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί ή μια οδοντόβουρτσα, τρίψτε προσεκτικά πάνω και μέσα σε κάθε μέρος. Αυτό το βήμα είναι όπου μερικές δεξαμενές με περίεργο σχήμα μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητικό, αλλά απλώς βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να φτάσετε σε αυτές τις δύσκολες γωνίες και βαθιές αυλακώσεις. Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στην ένωση περιοχών, σπειρωμάτων και συνδέσμων σε αυτό το σημείο, καθώς τα υπολείμματα σε αυτές τις περιοχές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα εάν αφεθούν χωρίς επίβλεψη.

Μόλις είστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση κάθε κομματιού, τοποθετήστε τα σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν. Προσέξτε να μην τα εκθέσετε σε υπερβολική θερμότητα ή ηλιακό φως, αντί να τα αφήσετε να στεγνώσουν φυσικά. Αυτό είναι ένα άλλο σημείο όπου οι δεξαμενές bubble ή δεξαμενές με αυλακώσεις θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν προβλήματα, οπότε φροντίστε να ελέγξετε αυτές τις μικρές περιοχές πριν προχωρήσετε. Μόλις είστε ευχαριστημένοι που τα μέρη της δεξαμενής σας είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνά, συναρμολογήστε ξανά τη συσκευή σας.

Σε γενικές γραμμές, ένας βασικός καθαρισμός θα σας κοστίσει σε χρόνο κάπου μεταξύ 10 και 15 λεπτών, με άλλα 30 έως 60 λεπτά για να στεγνώσει. Αυτό είναι το είδος της ρουτίνας συντήρησης που πρέπει να ταιριάζει στο συνηθισμένο πρόγραμμά σας, βοηθώντας στη διατήρηση της ποιότητας της εμπειρίας σας καθ ‘όλη τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Εάν παρατηρείτε ότι τα υπολείμματα συσσωρεύονται παρά τον συχνό καθαρισμό ή εάν θέλετε απλώς έναν πιο καθαρό καθαρισμό, τότε θα πρέπει να καθαρίσετε βαθιά τη δεξαμενή σας.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗ ΣΑΣ: ΒΑΘΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Ένας συμβατικός βαθύς καθαρισμός λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένας κανονικός καθαρισμός μέχρι το σημείο που τοποθετείτε τα εξαρτήματα σε ένα μπολ με χλιαρό νερό. Σε αυτό το σημείο, αντί να τρίβετε με μια οδοντόβουρτσα, χρησιμοποιήστε ένα πανί βυθισμένο σε αρωματισμένο αλκοόλ (η βότκα φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα) για να τρίψετε προσεκτικά σε εκείνες τις περιοχές με τη μεγαλύτερη γλίτσα. Το αλκοόλ βοηθά στην αφαίρεση αυτού του επίμονου υπολείμματος από την επιφάνεια της δεξαμενής σας, καθαρίζοντας βαθύτερα από ότι μπορεί να προσφέρει ζεστό νερό. Μόλις είστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση των μερών της δεξαμενής σας, ξεπλύνετε ξανά με ζεστό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε πιο ευαίσθητα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των o-ring και των λαστιχένιων εξαρτημάτων. Αυτό θα συμβεί μόνο σε εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις αλκοόλ για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οπότε φροντίστε να μην αφήνετε ποτέ τα συστατικά που εμποτίζονται στο αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε να ξεπλύνετε καλά τα εξαρτήματά σας στη συνέχεια, καθώς το αλκοόλ σε μια δεξαμενή ή μια αντίσταση θα εξατμιστεί ακατάλληλα και ενδεχομένως να βλάψει τη συσκευή σας.

Η άλλη επιλογή για βαθύ καθαρισμό είναι μέσω της χρήσης ενός μηχανήματος καθαρισμού, είτε ενός ειδικά κατασκευασμένου καθαριστή ατμιστικών είτε ενός καθαριστή κοσμημάτων (μπάνιο υπερήχων). Αυτά τα μηχανήματα έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούν είτε συμβατικά υγρά καθαρισμού, δηλαδή νερό ή αρωματισμένο αλκοόλ, ή δονήσεις υπερήχων για να μετατοπίζουν βρωμιά από τα μικρότερα και πιο ευαίσθητα αντικείμενα. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα μηχάνημα καθαρισμού βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες, μην το ρυθμίζετε σε υψηλή θερμοκρασία και βεβαιωθείτε ότι τα εξαρτήματά σας έχουν στεγνώσει πλήρως πριν από την επανασυναρμολόγηση.

Μερικοί ατμιστές προτείνουν να χρησιμοποιήσετε είτε μαγειρική σόδα είτε ξύδι για να επιτύχετε βαθί καθαρισμό, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική με καθαρό αλκοόλ. Προσωπικά δεν μπορούμε να βρούμε κανένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι μέθοδοι σε σχέση με ένα αρωματισμένο αλκοόλ, αλλά είναι μια απολύτως σωστή επιλογή.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗ ΣΑΣ: ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΩ;

Πολλοί άνθρωποι που είναι νέοι στον κόσμο του ατμίσματος εκπλήσσονται από το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται οι συσκευές τους. Υπάρχουν κάποιες αντικρουόμενες συμβουλές σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ένα καθαρισμό, αλλά ως επί το πλείστον είναι μάλλον απλό.

Ο καθαρισμός της συσκευής σας μία φορά την εβδομάδα αποτελεί ελάχιστη απαίτηση, συμβάλλοντας στη διατήρηση της κατάστασης της συσκευής σας χωρίς να προκαλεί υπερβολική διακοπή. Ορισμένοι ατμιστές θα επιμείνουν ότι ο καθαρισμός κάθε λίγες μέρες, ή ακόμα και κάθε βράδυ, είναι ο μόνος σωστός τρόπος. Αυτό εξαρτάται πραγματικά από την προσωπική προτίμηση, καθώς ορισμένοι vapers γνωρίζουν πολύ περισσότερο τη γεύση του υπολείμματος από άλλους. Φυσικά, η ανάγκη για καθαρισμό εξαρτάται από τον ακριβή τρόπο χρήσης της συσκευής σας, με έναν ατμιστή που χρησιμοποιεί “παχιά” υγρά και ατμήζει πολύ συχνά χρειάζεται πολύ πιο συχνό καθαρισμό από ότι ένας που χρησιμοποιεί μόνο ένα λεπτό υγρό μερικές φορές την ημέρα. Όταν υπολογίζετε μια ρουτίνα καθαρισμού, το καλύτερο πλεονέκτημά σας είναι η συνειδητοποίηση. Παρακολουθήστε τη συσκευή σας, ψάχνοντας για τυχόν ορατά υπολείμματα στη δεξαμενή ή τυχόν αλλαγές στη γεύση ή την ποιότητα πυροδότησης. Μια ξαφνική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το χτύπημα του ατμοποιητή σας ή ακόμα και του τρόπου με τον οποίο οι ήχοι του μπορεί να αποτελούν ένδειξη μεγαλύτερων τεχνικών ζητημάτων στη συσκευή σας, αλλά συχνότερα απλώς σημαίνει ότι χρειάζεται καθαρισμό.

Σε γενικές γραμμές, σπάνια θα χρειαστεί να καθαρίσετε βαθιά τη συσκευή σας, μόνο όταν είναι απαραίτητο μόνο όταν το κανονικό καθάρισμα δεν είναι αρκετό. Ο συχνός καθαρισμός θα σας βοηθήσει να αποφύγετε εκείνα τα μεγαλύτερα βρώμικα σημεία που απαιτούν βαθύτερο καθαρισμό. Ωστόσο, ορισμένοι ατμιστές προτιμούν να καθαρίζουν τακτικά τις συσκευές τους. Εφόσον είστε βέβαιοι ότι δεν το παρακάνετε με το αλκοόλ ή το πολύ σκληρό τρίψιμο, δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα σε αυτόν το τρόπο.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗ ΣΑΣ: ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μέχρι στιγμής έχουμε καλύψει τα βασικά στοιχεία για το πώς να καθαρίσετε μια δεξαμενή ατμίσματος, ακολουθώντας τις τυπικές διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να διατηρήσουν το υλικό τους σε καλή κατάσταση. Όπως πάντα υπάρχουν περισσότερα από αυτά τα βασικά, οπότε εδώ είναι μερικές συμβουλές και κόλπα που έχουμε επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια.

Μπορεί να είναι δελεαστικό όταν ακούτε τη φράση «βαθιά καθαρό», αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να βάζετε τα συστατικά ατμού σας σε βραστό νερό. Το νερό αυτής της θερμοκρασίας θα καταστρέψει εντελώς τα εξαρτήματα του ατμοποιητή σας, απειλώντας να σπάσει το ρεζερβουάρ ενώ καταστρέφει τα λαστιχένια – πλαστικά μέρη και τις αντιστάσεις του ατμοποιητη. Για τον ίδιο λόγο μην μπείτε στον πειρασμό να μουλιάσετε τα συστατικά σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε νερό ή αλκοόλ, καθώς αφήνοντάς τα για περισσότερο από μερικές ώρες μπορεί να προκαλέσουν υποβάθμιση.

Όταν καθαρίζετε τη συσκευή σας με οδοντόβουρτσα, προσέξτε ιδιαίτερα αυτά τα ευαίσθητα στοιχεία της συσκευής σας. Αυτό σημαίνει τις αντιστάσεις και οποιεσδήποτε περιοχές όπου τα εξαρτήματά σας βιδώνουν ή κάνουν κλικ μεταξύ τους. Αυτό περιλαμβάνει επίσης ελαστικοποιημένους o-rings, καθώς στρεβλώνουν και μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές διαρροές στη δεξαμενή σας.

Εάν καθαρίζετε με αλκοόλ ή ξύδι, φροντίστε να ξεπλύνετε πολύ καλά τα συστατικά σας πριν τα επανασυναρμολογήσετε γιατί και τα δύο μπορούν να καταστρέψουν το πηνίο σας εάν εξατμιστούν κατα την χρήση, δεν χρειάζεται καν να φανταστούμε πόσο θα καταστρέψει τη γεύση σας περισσότερο από το ξίδι που αναμιγνύεται στο υγρό σας.

Τέλος, θα επαναλάβουμε απλώς πόσο σημαντικό είναι να ακολουθήσετε τη σωστή προσέγγιση στο υλικό σας, να το φροντίσετε αλλά και να γνωρίζετε πότε είναι καιρός να προχωρήσετε. Δεν έχει σημασία πόσο καθαρό είναι το ρεζερβουάρ σας εάν το πηνίο σας έχει καεί, αυτή η τζούρα θα έιναι δυσάρεστη ότι και αν κάνετε. Ομοίως, μερικές φορές μια υπολειμματική συσσώρευση γύρω από ένα πηνίο ή σε ένα επιστόμιο ή ακόμη και μια δεξαμενή είναι τόσο κακή, που απλά δεν μας σώζει από τον καθαρισμό. Ο καθαρισμός είναι ουσιαστικό μέρος της καλής εμπειρίας του ατμίσματος, αλλά μερικές φορές τα πράγματα πραγματικά πρέπει απλά να αντικατασταθούν.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗ ΣΑΣ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το πώς να καθαρίσετε μια δεξαμενή ατμίσματος είναι κάτι που κάθε ατμιστής πρέπει να γνωρίζει, είτε είναι ολοκαίνουργιος στον κόσμο του ατμίσματος είτε ατμίζει εδώ και χρόνια.

Η φροντίδα της συσκευής σας είναι εξίσου σημαντικό με το να ξέρετε πώς να γεμίσετε το ρεζερβουάρ σας. Εάν δεν χρησιμοποιείτε μόνο αναλώσιμα vapes – μια προσέγγιση που φαίνεται να εξασθενεί σιγά-σιγά εάν η αγορά είναι κάτι που πρέπει να κρίνετε – τότε θα χρειαστεί να καθαρίσετε τελικά μια δεξαμενή. Το να το κάνετε σωστά μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην εμπειρία σας στο άτμισμα, διασφαλίζοντας ότι αξιοποιείτε στο έπακρο κάθε τζούρα και απολαμβάνετε το απόλυτο καλύτερο που μπορεί να προσφέρει η συσκευή σας. Ένα καθαρό τανκ θα σας βοηθήσει να κάνετε τα πηνία σας να διαρκέσουν περισσότερο, αποφεύγοντας την πρόωρη εξάντληση, καθώς και θα αναδείξετε την πλήρη γκάμα γεύσης που μπορεί να προσφέρει ένα E-liquid. Ορισμένοι ατμιστες θα καθαρίσουν ακόμη και τα δοχεία τους κατά την αλλαγή των υγρών, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν μόνο την αυθεντική γεύση αυτού του νέου υγρού χωρίς καμία παρατεταμένη επίδραση ενός προηγούμενου.

Ωστόσο, αποφασίζετε να προσεγγίσετε τον καθαρισμό της δεξαμενής σας, είτε θα κάνετε ένα βασικό μια φορά κάθε εβδομάδα είτε ένα καθαρισμό κάθε βράδυ, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι προσπάθειές σας συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπειρίας σας. Η αφιέρωση αυτού του χρόνου για να βεβαιωθείτε ότι το υλικό σας είναι σε άριστη κατάσταση είναι αυτό που θα κάνει τον ατμιστικό χρόνο σας να είναι πιο ευχάριστος.